Vaikutusmahdollisuus kaikille hyvinvointialueella

Ensimmäisella kaudelle olemme nähneet turhautumista Päijät-Hämeen hyvinvointialueen poliittisen päätöksenteon vaikutusmahdollisuuksiin. Kauden alkaessa poliittinen prosessi sen sijaan tuli viranhaltijoiden iholle asti, normaaliin poliittiseen porinaan vastattiin virkajohdosta “ohjuksella” kun meiltä demareista tuli vaatimusta vallanjaon selkeyttämisestä ja demokratisoimisesta. Ensimmäinen kokouskin saatiin kuitenkin onnellisesti loppuun asti.

Väitän, että vaikuttamismahdollisuuksia on. Lautakuntien, valtuuston ja aluehallituksen lisäksi vaikuttaa voi erilaisissa neuvostoissa, joista esimerkiksi vammaisneuvostosta olen saanut hyvää palautetta. Aluevaltuutetun aloiteoikeutta on samaten käytetty rohkeasti, kirjoitushetkellä 26 aluevaltuustoaloitteen verran. Omat aloitteeni ovat käsitelleet muun muassa maahanmuuttaneiden soteammattilaisten suomen kielen osaamisen vahvistamista, Voimaperheet-toimintamallin käyttöönottoa ja perintään menevien asiakasmaksujen määrän vähentämistä.

Saksikäsien pelko on muodostunut uhaksi demokratialle - valtionvarainministeriön kanssa saatiin käydä pitkä taistelu ennen kuin hyvinvointialueen säästösuunnitelmat kelpasivat. Moni talousasiasta keskustelu on värittynyt pohdinnoilla siitä, mitä nyt ministeriössäkin tästä ajatellaan.

Demokratian kehittäminen alueella jatkuu edelleen. Kansanvallan tuominen aiemmin virkamiesvetoiseen ja nopeasti etenevään sotepäätöksentekoon ei tapahdu yhdessä vaalikaudessa. Työtä on vielä tehtävänä. Aktiivinen edunvalvonta sosiaali- ja terveysministeriön sekä valtionvaraiministeriön suuntaan on selkeytynyt tärkeäksi vaikutuskanavaksi.

Sinulla, hyvä äänestäjä, on tänä keväänä myös mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen asioihin. Käy äänestämässä.

Edellinen
Edellinen

Joukkoliikenne palvelee kaikkia

Seuraava
Seuraava

Automaattinen maksukatto soteasiakasmaksuille